de knoop - mBraining Nederland
Een knoop in je zakdoek – Ik heb een knoop in mijn buik – De knoop doorhakken – In de knoop zitten – Op slot zitten

Allemaal uitspraken die naar de bovenstaande afbeelding refereren. Als je er harder aan gaat trekken komt de knoop nog steviger op slot, terwijl degene die iets van knopen weet, weet dat je even in de rust moet en een tegengestelde beweging dient te maken.

Binnen mBraining refereren wij naar de buik als centrum van integratie. Daar wordt uiteindelijk de wijste beslissing genomen. Daar vindt de integratie plaats van alles wat je heb geleerd op identiteitsniveau. Als je een knoop wilt doorhakken met je hoofd blijkt, uit onderzoek, dat dat meestal niet de wijste oplossing is. Je hoofd is namelijk heel goed in het creëren van allerlei mogelijkheden. Maar niet om te kiezen wat het beste bij jou past. Dat is namelijk een functie van je hart en je buik.

Dus als jij de volgende keer een knoop wilt doorhakken ga dan niet in eerste instantie naar je hoofd. Nee, in plaats daarvan ga je naar je hart en stel je de vraag; wat is echt belangrijk voor jou in relatie tot deze uitdaging/beslissing, om vervolgens aan je buik te vragen welke het beste bij jou past, bij wie je werkelijk bent. En mocht je nog niet genoeg mogelijkheden hebben, ga dan nog even terug naar je hoofd want die weet wel nieuwe mogelijkheden te creëren  (want je weet, 1 mogelijkheid is geen mogelijkheid, 2 is een dilemma en pas bij 3 heb je een keuze).

Zoals ik al eerder zei is een tegenbeweging, bij het ontrafelen van een knoop, een belangrijke vaardigheid. Zo ook bij het ontrafelen van een knoop in je buik of als je in de knoop zit. Veel mensen die deze metaforische knoop ervaren, proberen een oplossing te vinden in hun hoofd. Maar mag ik je een simpele vraag stellen, waarvan ik het antwoord waarschijnlijk al weet, als je een schroef ergens in wil draaien en je hebt een hamer en een schroevendraaier, welke gereedschap gebruik je dan? Ja natuurlijk, de hamer …., nee geintje de schroevendraaier natuurlijk.

Stel je nu eens even, gewoon voor het gemak voor, dat je drie intelligenties ook gereedschappen zijn, dan is het toch logisch en belangrijk dat je ze inzet waar ze voor bedoeld zijn? Toch?

Dus weer even terug naar de knoop in je buik. Die metaforische knoop is een expressie van iets. Het zit in ieder geval niet echt lekker daarbinnen. Je drie intelligenties zijn niet uitgelijnd. Er is ergens onenigheid. Dat kan allerlei redenen hebben en als jij een knoop in je buik heb, weet ik natuurlijk niet waar dat een expressie van is. Dat zou wel heel magisch zijn. Alhoewel als ik persoonlijk met mensen werk heb ik meestal wel in de gaten waar die knoop over gaat.

Weer even terug naar die knoop – als jij een knoop in je buik hebt (die zich op langere termijn kan uiten in allerlei storingen van het auto-immuun systeem) is het belangrijk het juiste gereedschap te gebruiken in de juiste volgorde. Wat er vaak gebeurt bij mensen is dat er een soort van ‘verhit gesprek’, of een soort van ‘bekoeld gesprek’ plaats vindt tussen het hoofd en de buik, waarbij er meestal niet een oplossing wordt gevonden. Dit kan overigens afhankelijk zijn van ons autonome zenuwstelsel. Bijna nooit is ons hart er uitgebalanceerd bij betrokken. En uitgebalanceerd dien je te zijn om de knoop te ontrafelen.

Want zoals je weet, als je boos, verdrietig, teleurgesteld of streng ergens aan begint, krijg je over het algemeen meer van hetzelfde. En als je dat niet wilt, moet je iets anders doen.

En geloof het of niet, het kan echt heel simpel zijn, om je drie intelligenties in balans te brengen en je knoop te ontrafelen. Als je begint bij het begin, dan volgt de rest vanzelf.

En het begint bij een coherente staat, eentje waarin je alert, bewust en in balans bent. Wij noemen dat base-camp – en één van de mogelijkheden om dit te creëren is via je ademhaling. Er zijn er nog 12, maar dat gaat te ver om hier te bespreken, die andere behandelen we in een van onze trainingen. Dus even terug naar je coherente staat middels je ademhaling.

Wil je hem een keer proberen? Lees het eerst maar helemaal door. Eronder staat een link naar een mp3

Okay, zorg er even voor dat je lekker relaxed zit, op een stoel, met je rug tegen de leuning en je voeten lekker plat op de grond. Ready? Wat nu belangrijk is dat je voor de komende 2 – 3 minuten, evenredig gaat in- en uitademen. Voorkeur is uiteindelijk 6 seconden maar voor dit moment is het belangrijk dat je een eigen persoonlijke ritme gaat vinden van in- en uitademen. Maakt even niet uit hoelang, als het maar evenredig is.

Terwijl je dat doet kan het je helpen om een hand op je buik en de ander op je hart te plaatsen, om zodoende meer energie naar je hart en buik te brengen. Met elke ademhaling word je je steeds meer bewust dat je steeds meer ontspannen, alerter en rustiger wordt. Merk je ook dat je steeds meer vanuit naar je buik ademhaalt.

Belangrijk is ook dat je een middenrif ademhaling toepast d.w.z. dat bij een inademing je buik naar buiten gaat en bij een uitademing je buik naar binnen. Als je dit niet gewend bent, raad ik je aan dit eerst een paar keer te oefenen.

Als je hier een expert in wordt, is dat de start van het ontrafelen van je knoop in je buik of als je een knoop wilt doorhakken.

Op http://www.mbraining.com/home/mbraining-resources kun je een auditieve ‘breathing pacer’ gratis downloaden.

Op http://www.evolveyourlife.nl/van-Balanced-Breathing-naar-coherente%20staat/ kun je een mp3 downloaden

Als jij nog meer wil leren om het ‘gereedschap’ dat je is gegeven op de juiste manier en de juiste volgorde in te zetten, heeft mBraining Nederland een aantal verschillende opties voor je ontwikkeld die, afhankelijk van waar je NU bent, je kunnen helpen JE ECHTE VERSIE te kunnen zijn.

We hebben online, persoonlijke en groepsprogramma’s. Kijk hiervoor op www.mbraining.nl Bellen mag natuurlijk ook altijd op 06 1303 4041 of stuur een mailtje naar info@mbraining.nl

mBraining Nederland draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders