Een Oefening in compassie - mBraining Nederland

Een Oefening in compassie

</== Ontdekkingsoefening: compassievolle verbinding met jezelf ==/>

Compassie kun je niet echt begrijpen door te rationaliseren vanuit je hoofdbrein. Je zult het niet ‘snappen’ omdat de thuishaven ervan nu eenmaal in het hart ligt. Het is veel meer dan een emotioneel gevoel. Het is een manier van zijn. En hoewel compassie een expressie is van het hartbrein, ontstaat het vanuit een toestand van hoge coherente integratie tussen alledrie je breinen. Compassie is een natuurlijke expressie van jouw volledig geïntegreerde JIJ als een bewust mens, bewust van je diepe verbinding met alle andere levende wezens.

In de volgende oefening leer je compassie te ervaren als een Hoogste Expressie van jouw Zelf.

De verbinding van je huidige relatie met jezelf.

  1. Ga comfortabel zitten en sta jezelf toe echt te landen in je lichaam. Adem diep, langzaam, zacht en natuurlijk. Kalmeer je geest, zo dat je in jezelf kunt keren en bewust wordt van je interne ervaring. Je kunt je ogen sluiten als je dat helpt om te kunnen focussen naar binnen toe.
  2. Begin je bewust te worden van jouw relatie met jezelf. Als jij aan jezelf denkt, wie ben jij dan in jouw ogen? Wat zijn je sterke, wat je zwakke kanten? Wat heb je gedaan in je leven? Wat niet? Scan elk van je breinen op hun antwoorden. Word je bewust hoe jij jezelf voelt over jezelf en word je bewust van de emotionele kwaliteit van jouw relatie met jezelf. Word je bewust van je interne dialoog: wat zegt die over jou? Luister naar de taal, de toon. Hoe is die? Wees je bewust van je buikreactie op jezelf. Hoe reageert je buik? Hoe is de relatie van je buik met jou?
  3. Sta op en schud je lichaam een beetje om los te komen van dit onderzoek. Ga dan weer zitten en sta jezelf toe in een toestand van compassie te gaan.

De verbinding met Compassie

  1. Zorg dat je weer comfortabel zit. Pas een paar minuten lang gebalanceerde ademhaling toe, tot je in een gebalanceerde, coherente toestand bent.
  2. Adem dan compassie en liefdevolle vriendelijkheid naar je hart en borstgebied. Voel hoe gevoelens van compassie met elke ademhaling in en uit je hart en borstkast stromen. Geef je compassie een kleur. Zie die kleur, welke het ook is, met elke ademhaling in en uit je stromen. Omgeef jezelf geheel met deze kleur tot je erin baadt. Hoor het geluid van compassie op precies het goede volume, zodat je het helder hoort en ervaart in heel je lichaam.
  3. Breid nu dit gevoel van compassie uit tot het je hele lichaam vult. Maak het intenser, vergroot deze gevoelens tot jij zelf compassie bent. Merk de veranderingen in je buik op als jij compassie bent, merk op hoe gedachten, interne dialoog en opvattingen veranderen als jij verwordt tot de essentie van compassie en liefdevolle vriendelijkheid. Begin deze compassie dan uit te stralen. Voel een verlangen opkomen om uit te reiken, te verbinden en te helpen.

Compassie uitbreiden naar jezelf

  1. Terwijl je deze sterke gevoelens van compassie uitstraalt, begin dan aan jezelf te denken. Benader jezelf vanuit een bewustzijn van liefdevolle vriendelijkheid. Zie jezelf als iemand die intrinsiek goed is, zie jezelf je uiterste best doen met de kennis die je hebt en niet hebt. Waardeer jezelf als iemand die tot hier gekomen is vanuit zijn eigen persoonlijke geschiedenis, zijn opvoeding en levensstandaard. Heb compassie voor de manier waarop jij moest dealen met jouw uitdagingen, je problemen en je conditionering. Waardeer en vier je kracht, je kwaliteiten, vaardigheden, passie, je fijne momenten en je persoonlijke overwinningen in dit leven. Schenk jezelf begrip, acceptatie en een niet-veroordelen. Schenk jezelf de vrijheid om te zijn wie jij bent.
  2. Word jezelf bewust, vanuit deze toestand van jezelf waarderen en bevestigen, hoe jouw gevoel van Zelf – wie jij in je diepste kern bent, wat jouw intrinsieke waarde is – toeneemt en zich ontwikkelt. Als je jezelf meer positief verbonden voelt met jezelf, merk dan op welke nieuwe mogelijkheden voor jou beschikbaar komen om jouw waarachtige Zelf authentiek uit te drukken in het dagelijks leven.
mBraining Nederland draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders