Compassie – naast zelfcompassie,  is het in essentie iets doen voor een ander zonder er iets voor terug te krijgen, althans in materialistische vorm. Vandaar het ‘Paying forward’-principe.

In de film ‘Pay it Forward’ ontwerpt een klein ventje een verdacht slim systeem waarin iedereen een goede daad doet voor een ander. Hij stelt dat als iedereen dat zou doen, de wereld er een stuk gezelliger en mooier uit zou zien. En dat willen we toch allemaal!

Bijvoorbeeld door een onbekende te trakteren op een warme maaltijd, iemand letterlijk en figuurlijk in het zonnetje te zetten of door iemand blij te maken met iets simpels als een lief kaartje.

Het geeft je een goed gevoel, toch?

JE GELUKSHORMONEN VERGROTEN

En dat heeft natuurlijk te maken met allerlei biologische en mentale processen in je lijf.

Als je iemand anders helpt, voel je je gelukkig. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die volgens het ‘paying forward’-principe leven, gelukkiger zijn. Anderen helpen geeft je meteen een gevoel van geluk, en erkenning dat iemands leven door jou zojuist beter is geworden en verhoogt je ‘gelukshormonen’.

De ‘feel-good’ drie-eenheid begint te werken als je het ‘paying forward’-principe leeft – er wordt meer dopamine, serotonine en oxytocine (voornamelijk hart en buik) aangemaakt, de hormonen die voor je stemming en gevoel zorgen.

GEEFT BETEKENIS

Een gevoel van geluk en een gevoel van zingeving zijn twee belangrijke pijlers van welzijn. En hoewel je kunt zeggen dat geluk en zingeving onder dezelfde paraplu horen, wordt het moeilijker om een doel in het leven te vinden.

Dat is waar het ‘Paying it Forward’ in het spel komt. Met dit principe, ontwikkel je een band en bouw je relaties op met andere mensen, wat essentieel is voor de geestelijke gezondheid en het gevoel erbij te horen.

Als je je focust op de goede dingen die je onzelfzuchtig voor iemand anders doet, ga je waarschijnlijk gelukkiger en tevredener worden met je leven.

‘PAYING FORWARD’ LEERT JE DANKBAARHEID

Nieuw onderzoek suggereert dat het verband tussen dankbaarheid en altruïsme sterk is. Dankbare breinen zijn een gelukkige breinen! ‘Zoals met alle geboden, is dankbaarheid een beschrijving van een succesvolle levenswijze. Het dankbare hart opent onze ogen voor een veelheid aan zegeningen die ons voortdurend omringen. ” – James E. Faust

Nathaniel Lambert van de Florida State University leidde een onderzoek dat aantoonde hoe dankbaarheid uiten aan een goede vriend, partner of familielid relaties kan versterken. Door dankbaarheid in je dagelijkse leven te cultiveren, is de kans groter dat je constant persoonlijk geluk zult voelen.

HET IS GOED VOOR JE GEZONDHEID

Studies tonen aan dat  ‘Paying it Forward’ geassocieerd is met een lagere bloeddruk, meer zelfrespect, minder depressie en lagere stressniveaus.

Een studie onder leiding van Rachel Piferi van de Johns Hopkins University en Kathleen Lawler van de University of Tennessee bewees dat mensen die anderen sociaal ondersteunden een lagere bloeddruk hadden en minder stress.

HET VERLENGT MOGELIJK JE LEVENSDUUR

Het is bewezen dat anderen HELPEN je levensduur kan verlengen door je een nuttig en doelgericht gevoel te geven.

Doug Oman van de University of California, Berkeley voerde in 1999 een interessant onderzoek uit over vrijwilligerswerk. Hij concludeerde dat tot 44% van de ouderen minder snel overlijdt in de loop van vijf jaar als ze vrijwilligerswerk doen in twee of meer organisaties / Dit is vergeleken met mensen die zich niet vrijwillig aanmeldden, en de resultaten waren consistent, ondanks het feit of de deelnemers gezonde gewoonten hadden, zoals lichte dagelijkse lichaamsbeweging en het vermijden van alcohol en sigaretten.

DUS ‘PAY IT FORWARD’ LOONT IN VERSCHILLENDE OPZICHTEN. WAT KUN JIJ DOEN OM MEER IN HET ‘PAY IT FORWARD’ – PRINCIPE TE LEVEN?

mBraining Nederland draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders