proces versus inhoud - mBraining Nederland

Tijdens de 2e sessie vertelde een klant mij dat zei als kind koude voeten en handen had gehad. Ze was er vroeger zelfs mee naar het ziekenhuis geweest. Nu voor de eerste keer, voelde ze haar voeten warm worden middels een tinteling. Tranen bengelde over haar wangen. En als we de inhoud even loslaten en kijken naar het hoe, het proces…..

Want ja, eigenlijk werkt het voor iedereen zo;

Alles komt neer op één uitdaging, en dus één oplossing..

Over de afgelopen 25 jaar, als zelfstandig coach & trainer, zijn me een aantal dingen duidelijk geworden wat maakt dat een klant een transformatie maakt. Een daarvan is je te richten op het proces i.p.v. de inhoud of het wat. Vroeger, zo’n 10 jaar geleden, had ik altijd coaching contracten van 10 sessies. En toen wist ik ook al dat het proces van hoe je je leven doet, belangrijker is dan het wat, de inhoud.

In 2004, tijdens mijn opleidingen als systemisch coach, zei mijn mentor, Wibe Veenbaas eens tegen mij; “Zit toch niet zo te breien man!’ Hij bedoelde daar mee, dat ik veel te veel op de inhoud (het wat) zat en via die weg naar de kern wilde. Mijn gesprekken duurde dan soms ook 2 uur. En de klant betaalde ervoor. Ik snapte toen ook al (in mijn hoofd), dat het hoe en eerder naar de kern gaan, een belangrijke bijdrage kon leveren aan de transformatie van de klant. Destijds had ik van binnen nog niet de weg gevonden hoe dan wel?

Nu in 2019, zo’n 15 jaar later, heb ik dat wel. De weg van binnen om naar de kern te gaan bij de klant en via het proces, de transformatie kan begeleiden.

En om even, een niet onbelangrijk zijstapje te maken – wat heeft nu gemaakt dat binnen 3 – 5 sessies (sinds 2015) mijn klanten, transformaties maken. Naast de ervaring (het gewoon doen), springen er eigenlijk 2 dingen uit voor mij uit;
 1. Daadwerkelijk begrijpen hoe simpel het eigenlijk kan zijn, als je praat over transformaties;
  1. Ik doel hier met name op de kennis die ik heb opgebouwd over menselijk gedrag (denken, voelen, doen (in willekeurige volgorde)), innerlijke motivatie en de impact van het menselijk lichaam op onze gedragingen en gezondheid;
  2. Dat ondanks dat we allemaal uniek zijn, er een aantal processen plaats vinden in hoe wij onszelf doen die niet uniek zijn, die zijn voor iedereen hetzelfde (terwijl de innerlijke ervaringen uniek en divers zijn);
  3. Dat ons lichaam (hart, buik, hoofd, seksuele energie en ons autonome zenuwstelsel) een magnifieke rol spelen in hoe we ons zelf tegenhouden of hoe wij volledig ons leven kunnen leven.
 2. Daadwerkelijk naar de kern van de transformatie kunnen gaan;
  1. Voorwaarde hiervoor is natuurlijk dat ik naar mijn eigen kern kan gaan. Kan blijven, vrij en blij, in vertrouwen en besef (van veel dingen) en vrij van oordeel. Kan werken met dat wat er is, op dat moment en zelf helemaal verbonden ben met mijn eigen levensenergie en weet heb van grenzen.
  2. In het moment voelen wat de juiste vragen zijn om daar te komen.
Nu kan ik je zeggen dat alle dingen vermeld onder 1 waanzinnig hebben bijgedragen aan de dingen onder 2

Goed om te weten, maar zoals mijn goede vriend, Grant Soosalu zou zeggen. So what? Wat betekent dit nu voor mij als coach en wat zijn hiervan de toepassingen?

Waarschijnlijk bent ik niet volledig (zoals altijd ?) maar het zou het volgende kunnen betekenen;
 1. Blijf ontwikkelen, leren, en groeien;
 2. Blijf liefdevol kijken, luisteren, proeven, ruiken en voelen naar je eigen kern, je grenzen, conditioneringen en valkuilen
  1. M.a.w. ontwikkel je bewustzijn en intuïtie.
  2. Heb weet van je transfer & countertransfer
 3. Blijf ontdekken wat jouw processen zijn (hoe jij de dingen doet), zowel waar je succesvol bent als waar je nog hebt te leren
 4. Creëer rituelen in je persoonlijke leven die ervoor zorgen dat je permanent in die ‘staat’ leeft
 5. …………………………………..
 6. ………………………………...
En natuurlijk ben ik benieuwd naar hoe jij dat doet. Dus aanvullingen zijn van harte welkom, zodat we samen een nog mooiere wereld creëren.  Hartegroet Wilbert PS Van 4 – 6 september organiseer ik een Coach masterclass waarin we aan de slag gaan hoe je nog impactvollere coach sessie kunt creëren. Heb je daar interesse in laat het me weten via wilbert@mbraining.nl
mBraining Nederland draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders