Homo Compassionatus - mBraining Nederland

Homo Compassionatus

Via de neanderthaler, de homo erectus en de homo sapiens naar de homo compassionatus.

Is onze volgende stap als mensheid de homo compassionatus? Volgens mij wel want zonder de evolutie naar een homo compassionatus is de homo sapiens ten einde opgeschreven. De homo sapiens is zichzelf ten gronde aan het richten. Kijk naar hoe wij omgaan met

  • onze medemens (wanneer die subjectief/objectief verschillend is)
  • onze wereld (waarin er meer wordt genomen van de wereld dan goed is)
  • met de nadruk op meer, sneller en beter
  • de verdeling tussen arm en rijk die alsmaar groter wordt, NOG STEEDS 
  • de aarde die steeds meer uitgeput raakt in haar resources

En ja hoor, de homo creativitus creëert wel weer iets welke het probleem oplost (leest verschuift).

En hou me ten goede, ik ben echt geen doemdenker. Ik ben een optimistische pragmatist. En ik geloof ook niet in een sprookjes wereld waar alles pais en vree is en geen uitdagingen bestaan. Wat ik wel geloof is dat als er niet snel een verandering komt waardoor er ander DNA en genen worden gecreëerd, de homo sapiens ten dode is opgeschreven.

Natuurlijk dood gaan we altijd. Dus misschien denk je: “Ja, dat maak ik toch niet meer mee”. Wat ik werkelijk bedoel is dat er dan geen wereld meer voor je kinderen, kleinkinderen en achter kleinkinderen bestaat. En als je nu nog denkt: “So what?”-zou ik je even na laten kijken, of je een hart hebt die zijn mentale werk doet of alleen dienst doet als pomp.

Inderdaad ja, een hart met een mentale functie. De homo compassionatus bedient zich allereerst via de mentale capaciteit van het hart (compasssie), om vervolgens via de mentale capaciteit van het hoofd (creativiteit) dit in beweging te zetten middels de mentale functie van ons buikbrein (in beweging komen).

De homo compassionatus heeft weet van EGO en weet deze in dienst te stellen van het hart. Oftewel een wereld creëren die goed is voor ons allemaal. In compassie zit een actie, om de wereld beter te maken, voor jou en voor de ander. Alle oude wijsheid tradities verwijzen naar compassie als deugd om een goed level te leiden. Waar is het in hemelsnaam verloren gegaan? Waar is het zorgen voor eigen gewin belangrijker geworden dan het helen van de wereld en de mensheid? Misschien wel toen het corpus callosum er voor zorgde dat de 2 hersenhelften aan elkaar groeide en we een onderscheid konden maken tussen jij en ik. toen we bewustzijn ontwikkelde? Toen we gingen leven in dualiteit? Misschien wel door de industriële revolutie in de 2e helft van de 19e eeuw? Precies weten doe ik het niet.

En wat ik wel weet, is dat het eigenlijk zo moeilijk niet is. Sterker nog misschien wel simpel. Natuurlijk weten we hoe we dat kunnen doen. Maar doen we het ook? Ben jij degene die vanaf NU in actie komt om vanuit compassie, creativiteit en moed te leven. En zo een nieuwe MEME* creëert in de maatschappij en die middels allerlei kanalen (onderwijs, politiek, bedrijfsleven, etc) er voor zorg draagt dat wij onze evolutie eer aan doen. De homo sapiens laten evolueren tot homo compassionatus. Veel tijd is er niet meer.

MEME* =  een meme is een zichzelf vermeerderende eenheid van de culturele evolutie, zoals een gen de eenheid is van de biologische evolutie.

Met een warme groet – Wilbert

 

 

Deel deze pagina

mBraining Nederland draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders