Zelfbewustzijn spiegelen - mBraining Nederland

Zelfbewustzijn spiegelen

Zelfbewustzijn spiegelen – zelfbeeld, zelfpraat en zelfwaardering

The Guy in the Glass

When you get what you want in your struggle for pelf,
And the world makes you King for a day,
Then go to the mirror and look at yourself,
And see what that guy has to say.
 
For it isn’t your Father, or Mother, or Wife,
Who judgement upon you must pass.
The feller whose verdict counts most in your life
Is the guy staring back from the glass.
 
He’s the feller to please, never mind all the rest,
For he’s with you clear up to the end,
And you’ve passed your most dangerous, difficult test
If the guy in the glass is your friend.
 
You may be like Jack Horner and “chisel” a plum,
And think you’re a wonderful guy,
But the man in the glass says you’re only a bum
If you can’t look him straight in the eye.
 
You can fool the whole world down the pathway of years,
And get pats on the back as you pass,
But your final reward will be heartaches and tears
If you’ve cheated the guy in the glass.
 
The Guy in the Glass by Dale Wimbrow, 1934

Geloven in jezelf

Zelfvertrouwen en zelfwaardering zijn zulke vitale en levensverbeterende vaardigheden en onbewuste competenties dat ik denk dat het zeker de moeite waard is om ze in de post van vandaag te verkennen en een krachtige techniek met jullie te delen, ondersteund door neurowetenschap, om meer aan zelfwaardering te doen.

In NLP weten we dat ‘zelfvertrouwen’ en ‘eigenwaarde’ geen ‘dingen’ zijn die je hebt… die woorden zijn nominalisaties (verkapte werkwoorden) voor processen en vaardigheden die je doet! Je hebt geen zelfwaardering, in plaats daarvan doe je aan zelfwaardering. En de processen van zelfwaardering en positieve zelfwaardering (die met elkaar verbonden zijn) hebben een structuur en kunnen geleerd en verbeterd worden.

Het eerste dat je moet weten is dat hoe vaker je aan positief zelfgeloven en zelfwaardering doet, hoe gemakkelijker en meer gestroomlijnd en automatisch het proces wordt. Je bent je hart-, buik- en hoofdhersenen aan het herprogrammeren.

In het begin snappen alleen je hoofdhersenen het, maar na verloop van tijd komen je hart- en darmhersenen in zekerheid en in overeenstemming met je nieuwe innerlijke weten, en als je het diep in je hart en buik voelt, weet je dat je de rest van je leven moeiteloos aan zelfwaardering kunt doen. In esoterische tradities wordt dit ‘jezelf centreren’ genoemd.

Spiegel zelfbewustzijn – de kracht van de spiegel

Onderzoek in de neurowetenschappen heeft aangetoond dat het proces van zelfbewustzijn wordt bemiddeld door de prefrontale kwabben in je hoofdhersenen, en dat naar jezelf kijken in een spiegel en praten en reflecteren over jezelf de activiteit in de prefrontale kwabben verhoogt. Negatieve emotionaliteit daarentegen wordt gemedieerd door het limbisch systeem en de amygdalae, veel primitievere structuren van de hersenen die nauw verbonden zijn met autonome vecht- en vluchtreacties.

Dus, door naar jezelf in een spiegel te kijken en hardop positief te reflecteren over jezelf en je positieve resultaten en doelen, zorg je ervoor dat je hersenen overschakelen naar veel positievere en creatievere prefrontale activiteit. En door dit te doen onderbreek je ook negatieve of beperkende emotiepatronen. Terwijl je dit doet, stuur je ook krachtige boodschappen naar je hart en buik en breng je je autonome zenuwstelsel in samenhang, harmonie en balans.

Bovendien is het bij het hardop uitspreken van positieve emotionele aspecten van je zelf, vrijwel onmogelijk om tegelijkertijd een negatieve interne dialoog of negatieve zelfpraat te voeren. Deze techniek garandeert dus dat je negatieve of beperkende zelfpatronen doorbreekt.

Er zijn veel componenten aan de verbonden vaardigheden van hoge zelfwaardering, positieve zelfbeeldvorming en ondersteunende zelfpraat, en we kunnen ze niet allemaal in één blogpost behandelen. De techniek die volgt is echter zo ongelooflijk eenvoudig en toch verbazingwekkend krachtig, dat je positief verrast zult zijn door de resultaten als je het doet. De sleutel is om het herhaaldelijk te doen gedurende een aantal weken om een onbewust deel op te bouwen (een onbewuste competentie) die doorgaat met het automatisch en gestroomlijnd doen van positieve zelfbeeldvorming en zelfwaardering buiten het bewustzijn om.

Deze oefening bewust doen gedurende (laten we zeggen) 21 dagen is als het installeren van een nieuw stuk software in je hersenen(s). Als je er vooraf moeite voor doet, pluk je daar de komende dagen en jaren de vruchten van. En de resultaten echoën en weerklinken in de relaties en patronen van je leven.

Onderbreek oude niet-ondersteunende patronen in je leven door:

  1. Ga voor een spiegel staan en kijk jezelf in de ogen.
  2. Zeg met passie, positiviteit en overtuiging hardop positieve dingen over jezelf, je leven, je doelen en resultaten tegen jezelf.
  3. Ontwikkel elke dag, als onderdeel van je ochtend- en avondroutine, de gewoonte om naar jezelf in de spiegel te kijken en de volgende zelfbevestigende uitspraken te herhalen.

– Ik geef mezelf toestemming om van mezelf te houden en mezelf goed te keuren

– Ik verdien het om voor mezelf te zorgen, ik zorg ook voor mezelf

– Het is oké om van mezelf te houden en mezelf te accepteren

– Het is oké om goed over mezelf te denken

– Ik ben de moeite waard

– Ik ben waardevol

– Ik accepteer en hou van mezelf

– Ik doe mijn best met mijn huidige bewustzijn

– Ik ben moedig en accepteer verantwoordelijkheid voor mijn gedachten, acties en gevoelens

– Ik bezit mijn sterke punten

– (Jouw Naam) je bent in staat om te leren

– (Jouw Naam) je verdient het om je resultaten te bereiken

– (Jouw Naam) je kunt groeien en je bewustzijn, vaardigheden en sterke punten vergroten

– Ik accepteer waar ik nu ben en geniet van het proces om mijn resultaten te bereiken

Creëer en herhaal je eigen positieve en bemoedigende scripts. Vergeet niet om je sterke punten en positieve karaktereigenschappen erin op te nemen. Kijk jezelf diep in de ogen als je deze oprechte uitspraken doet en voel echt de waarheid ervan in je hoofd, je hart en je buik.

En onthoud:

For it isn’t your Father, or Mother, or Wife,
Who judgement upon you must pass.
The feller whose verdict counts most in your life
Is the guy staring back from the glass.

Hartegroet Wilbert

Vrij vertaald uit het werk van Grant Soosalu

Deel deze pagina

mBraining Nederland draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders