Stoppen - mBraining Nederland

Waar wil jij mee stoppen?

Veranderen van gedrag is nog niet zo makkelijk, hoor ik mensen zeggen. Ik weet er alles van, ik heb er 46 jaar over gedaan om twee hardnekkige gewoontes zomaar ineens op te geven. En met gemak. Hoe? Lees hier verder!

Laat ik maar eens bij het begin beginnen. Al ruim 46 jaar was ik een roker en sinds mijn 18e drink ik denk wel 8 bakken koffie met 2 tot 3 suikers erin. En vele malen in die tijd heb ik geprobeerd te stoppen met of te minderen. Uiteindelijk om altijd weer terug te vallen in het oude gewoonte patroon.

Vele malen heb ik geprobeerd te stoppen. En nooit kon ik zeggen ik ben een niet-roker of ik ben van de suiker af. Nooit! Tot vandaag.

Jarenlang liet ik mijn body-mind verbinding me wijsmaken dat ik het nodig had en gebruikte dan mijn hoofd om middels cognitieve dissonantie recht te praten wat krom was. Herkenbaar voor je?

Ik ben denk ik wel 40 keer ben gestopt met roken. Cold turkey, nicotine pleisters, kauwgum, hypnotherapie, accupunctuur en ga zo maar door. En helemaal niets ten aanzien van deze methode m.u.v. de nicotine pleisters en kauwgum, hoor maar mijn body-mind connectie was sterker dan mijn wil om te roken. Ik werd chagrijnig en uiteindelijk won de hallucinatie het van de werkelijkheid. En dit geld hetzelfde voor de suikers.

Ik heb eens omgerekend dat ik per jaar 26 kilo suiker nam. Mijn lichamelijke constitutie werkte daar ook niet in mee omdat ik er (al zeg ik het zelf) altijd goed uitzag qua fysieke bouw.

En jee wat heeft het me veel energie gekost, al dat stoppen. En de verslaving een hoop geld. Maar alle redenen bij elkaar, het lukte me niet om te stoppen. Totdat….

Toen in december 23 mijn beste maat het leven liet aan alvleesklierkanker, binnen 4 weken na de diagnose was Danny in een andere dimensie. Ik kwam in het verdriet, de pijn, de woede en het ongeloof kreeg plaats in mij. Mijn energie was laag en ik was lusteloos. En er stonden allerlei trainingen voor de deur.

Ik heb een afspraak gemaakt met mijn bio-therapeut, een regulier opgeleide arts die in zijn nadagen van zijn actieve loopbaan het niet reguliere circuit heeft genomen. Daar vraagt hij me, tijdens een lichamelijk onderzoek, waarbij hij een pijnpunt op mijn lever aandrukt, of ik veel alcohol drink? En nee, dat doe ik niet echt, ik ben nu echt een matige drinker! Of ik veel suikers inneem? Ja, dat wel, zo’n 8 cappuccino’s per dag met 2, soms 3 klonten suiker! Auch, roept de dokter, geen wonder en hij vertelt mij het verhaal wat er gebeurd met overtollig suiker, hoe zich dat vastzet op de binnenwand van je darmen en dan gaat gisten. Eigenlijk gewoon een alcohol fabriek en dus staat mijn lever 24/7 in de vechtstand.

Van de ene op de andere dag, ben ik gestopt met suikers, zonder ontwenningsverschijnselen. Met als bijkomend voordeel dat ook nog maximaal 3 cappuccino’s drink. Heerlijk en mijn energie balans gedurende de dag is nu ook vele malen beter.

Als dit zo snel en makkelijk gaat, ontstond het idee, om binnenkort ook maar met roken te stoppen en een NIET ROKER te worden. Overigens we spreken nu over januari 2023. Een vleugje hoop en blijheid maakte zich meester over mij.

In een van mijn persoonlijke reizen ervaarde ik op lichaamsniveau de reden van mijn suiker inname en ook dus van het roken. Vroeger heeft men mij ooit eens de vraag gesteld “Op wie rook jij?” en het antwoord was altijd steevast mijn vader. Een stukje conditionering. Tuurlijk wist mijn hoofd allang al dat ik rookte en suiker nam omdat;

  • Het met rustig maakte
  • Ik dan beter met stress om kon gaan (dacht ik)
  • Ik me soms alleen en verdrietig vond
  • Gewoontegedrag
  • Alleen maar cognitieve dissonantie deed
  • Ik dingen uit de weg wilde gaan
  • Van ongemak naar gemak ging

En toen ontdekte ik tijdens die persoonlijke reis, dat ik als mens, coach & trainer heel goed beweeg in en met de “pijn” van anderen. Die voel, zie, hoor, proef en ruik ik en kan daar heerlijk in bewegen en de ander helpen te transformeren. Een van mijn kwaliteiten.

Maar mijn eigen pijn en grenzen, daar gebruikte ik roken en suikers voor. Die ging ik uit de weg. Ook dat wist ik op cognitief (hoofd) niveau. En toen mijn lichaam (alle andere intelligenties) dat ook ervaarde, was het in een keer klaar. De keuze was gemaakt.

En het stoppen met roken was daar een uitvloeisel van.

Het is even moeilijk ongelijk te krijgen tegenover zichzelf als gelijk tegenover andere mensen. – Claude Lemesle

We vinden altijd bewijs van ons eigen gelijk. Als we verder kunnen kijken dan ons eigen gelijk, onstaat wijsheid. In de tijdslijn van de keuze maken en daadwerkelijk stoppen, ben ik op zoek gegaan naar bewijsmateriaal. En, geloof me, dat was er al jaren, alleen wilde ik er niet aan. Nu wilde ik lichamelijk kennis over wat roken doet! En ja, ik was mezelf langzaam aan het dood maken. Dat wist ik toen op cognitief niveau ook al, alleen mijn lichaam nog niet.

En natuurlijk ben ik benieuwd, naar wat deze lichamelijk AHA nog meer voor positieve gevolgen heeft. Een ding is zeker, het leven zal nooit meer hetzelfde zijn!

Als ik er dus nu even vanuit proces naar kijk, wat zijn dan mogelijke leringen die ik eruit heb getrokken;

Op een bepaalde manier hou je je voor de gek, m.a.w. iedereen doet cognitieve dissonantie

Pas als het lichaam het snapt, is de kans dat er een verandering plaatsvindt

Je kunt het niet alleen, Zorg voor een community die je ondersteunt

Creëer regelmatig momenten voor een stuk eerlijke reflectie op je gedrag, gewoontes en resultaten.

Het lichaam is voor mij belangrijker als mijn geest en zonder geest is er geen lichaam.

Nieuwe kennis helpt me om meerdere werkelijkheden te kunnen vasthouden en dus zaken anders te snappen.

Eigenlijk is het simpel als je het doorhebt!

 

Waar ga jij mee stoppen?

mBraining Nederland draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders